BAĞ-KUR'LULARA ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu, Türkiye'deki birçok emekli adayının gündemini meşgul etmektedir. Bu uygulama, 8 Eylül 1999 yılına kadar sosyal güvenlik primini tamamlayan ancak yaş şartını yerine getiremeyen kişilere emeklilik hakkı tanımayı amaçlamaktadır. Mart ayından bugüne kadar ise bu kapsamda 1 milyondan fazla kişi emekli olmuştur.
Ancak, 2008 sonrası dönemde başlayanlarda emeklilik yaşı 7200 gün olarak belirlenmiştir. Kendi adına iş yapan şirket kuran esnaf sanatkarlardan ise emeklilik için 9000 prim günü istenmekte ve bu durum bu kişilerin mağduriyetine yol açmaktadır. Bu kişiler, adeta devletin gözünde üvey evlat olarak görülmekte ve emeklilik hakkı tanınmamaktadır.
Haziran ayında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kitleye yönelik bir söz vererek mağdurlara emeklilik hakkı sağlanacağını belirtmiştir. Geçtiğimiz günlerde ise bakanın yaptığı açıklamada, bağkurlulardaki emeklilik yaş şartının SSK'ya eşitleneceği ifade edilmiştir. Bu durum, 1999 öncesi şartlar olmasa da en azından 2008 sonrası şartlarla eşitleneceğini göstermektedir. Bu şekilde bağımsız çalışan ve prim yatıran bağkur'lular en azından evin içine olmasada , evin avlusuna alınmış olacak ve 5 yıl erken emeklilik hakkı elde edeceklerdir.
Emekliliklerinin son 1261 gününü SGK'dan yatırıp emeklilik hakkı elde etmek adına iş yerlerini kapatıp bağkur kapsamından çıkarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) geçmek isteyen kişiler bir planlama içine girmişlerdir Eğer bu kişilere 5 yıl erken emeklilik hakkı verilecekse, bu durumun bir an önce kanunlaşması gerekmektedir. Bu sayede işyeri sahipleri, esnaf, sanatkar ve şirket ortakları farklı bir emeklilik planı içerisine girmeden şirketlerinde çalışma hayatlarına devam edebilecek prim günlerini tamamladıklarında da 5 yıl daha beklemeden emekli olabileceklerdir.
Bağkurlular açısından belirsizliğin hakim olduğu EYT meselesi bir an önce çözüme kavuşturulmalı dır. Bu konuda yapılan açıklamalar ve verilen sözler netleştirilmeli ve mağduriyet yaşayan kişilere emeklilik hakkı sağlanmalıdır.
Mahir NAZLIER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir