EMEKLİLERDE SOSYAL GÜVENLİK DESTEKLEME PRİMİ UYGULAMASI
Emekli olduktan sonra çalışanların emekli maaşı kesilmeden, onların adına işveren tarafından SGK ya yatırılan primi ifade eder. Emekliye bir faydası olmayan, genç istihdamın önünü kestiği varsayımıyla bir nevi emekliyken çalışan ve emekliyi çalıştıranları cezalandıran bir uygulamadır.
SGDP Uygulaması Emekli olduktan sonra kendi nam ve hesabına çalışan ve ya başkaları nam ve hesabına çalışanlar ile işverenlerin bu uygulamaları bilmesi ve bakış açısı geliştirmeleri için ele alınan bir konudur.
Sosyal Güvenlik Sistemini desteklemek için ödenen ve emekliyken çalışana bir faydası olmayan bu uygulama primi Brüt maaşın %32 si olarak hesaplanarak her ayın sonuna kadar SGK hesabına bankaya yatırılır.İçerikte ise Primin %7,5’ u maaştan kesilmek suretiyle işçi , %24,5 u ise işveren tarafından ödenir. İş kazası ve meslek hastalığı hallerinde ise işçi güvence altına alınmaktadır. Hesaplamada dikkate alınacak olan tutar ise Asgari ücret ve onun 7,5 Katı üzerinden hesaplanacak olan tutardır.
Tercihen Uzun vadeli Sigorta kolları primi ödeyip emekli maaşlarını artırmak isteyenlerin SGDP ödemesi yapılmayıp normal Tüm sigorta kolları primleri ödenecek ve bu kişilerin emekli maaşları, primler ödendiği sürece kesilecektir.
SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığından Emekli olduktan sonra Kendi adına işyeri açıp, kendi hesabına çalışanların SGDP olarak maaşlarından bir kesinti yapılmayacaktır.(1 Mart 2016 Öncesi yapılıyordu)
2008 Öncesi ya da sonrası olsun; Emekli olduktan sonra tekrar kamuda çalışacakların emekli maaşları kesilir, SGDP uygulaması yoktur.
2008 Ekim başından itibaren ilk defa sigorta kapsamında çalışacakların, Tarımsal faaliyetler kapsamında kendileri için çalışması hariç, 4A ve 4B Kapsamındaki çalışmalarında maaşlarının tamamı kesilecek olup SGDP uygulaması olmayacaktır.
Görüldüğü üzere burada bir geçiş süreci öngörülmüştür, 2008 Ekim öncesi Sigortalı olanların emekliliği sonrası adeta bir ceza ödeyerek(SGDP) çalışmasına izin verilerken, bu tarihten sonra işe başlayanların emekliliği sonrası çalışmalarına izin verilmemektedir. İlla çalışacağım diyenlerin Emekli maaşlarının tamamı ise kesilecektir.
2008 Yılındaki Reform sonrası ilk defa sigortalı olup emekli olanların yurtdışında çalışmaları halinde emekli maaşları kesilecektir, Bu ülkenin Sosyal Güvenlik anlaşması yaptığımız ya da yapmadığımız bir ülke olmasının önemi yoktur. Reform öncesi sigortalığı bulunup emekli olanlarda bu durum söz konusu değildir.
Ehveni şer dedikleri kötünün iyisine evirilmeye çalışılan emeklilerin Sigortalılığı konusunda Emeklilerin üvey evlat muamelesine tabi tutulması bir yana, onların tecrübelerinden yararlanılması konusunun bir yana itilmesi ise Sosyal Güvenlikte Planlama ve öngörülerin iyi çalışmadığımın bir emaresidir.
Sağlıcakla kalın.
Mahir NAZLIER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir