Makale Yayınları

Metni sesli dinle.

YURT DIŞI ŞUBE KAZANÇLARI VERGİDEN İSTİSNA MI ?

Yurt dışında Şirket kurmak veya şube açmak merak edilen, detayları ilgi uyandıran konulardandır.

Kurumlar Vergisi Kanununa göre ise bahsi geçen vergiye tabi kurumlardan kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunan kurumlar gerek Türkiye’de gerek Yurt dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendiriliyor.

Globalleşen dünyamızda bir tanıdıkla farklı bir mekânda karşılaşınca dünya ne kadar küçük derdik, şimdilerde küçük dünyanın farklı mekanlarında işyeri ve şubeler açıyor, işlerimizi büyütüyoruz.

Vergi Usul kanunu 159. Maddesi gereğince, Aynı teşebbüs ve işletmeye dahil bulunan işyerlerinin sayısında artış olduğunda, vukua gelen bu artışın vergi dairesine bildirilmesi gerekmekte, Yurt dışındaki şubenin açılışının da bir dilekçe ile beyan edilmesi zorunluğu vardır. Şube adresini, yapılacak işi ve unvanı gösteren ispat edici bilgilerin tercümesi ile vergi dairesine beyanı gerekmektedir.

Yurtdışı şube tescilinin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde bu bildirimin dilekçe ile Vergi Dairesine yapılması kanuni bir yükümlülük olup, Türkiye Ticaret siciline tescil yapılmayacaktır.

Bildirim yapılmadığı takdirde vergi dairesince usulsüzlük cezası kesilecektir.

Yurt dışında kazanç elde eden şubemizin ilgili ülkedeki vergilendirilmesi sonrası Türkiye’de vergilendirilmesi gerekmekte iken Yurtdışı şube kazançları istisnası uygulamaya konmuştur. Şubedeki faaliyetle ilgili Türkiye’de defter tutmaya gerek olmayıp, Ülke dışındaki karın sonuç hesaplarına aktarılarak paranın Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transferi şarttır.

İstisna şartlarından diğeri ise Yabancı ülkedeki vergi yükünün en az %15 Olması gerektiğidir.

Bu Şartlar tesis edilemeyip, İstisna dışı kalınırsa o ülkede ödenen vergilerin Türkiye’deki vergimizden mahsubu mümkündür.

Geçici Vergi dönemlerinde ortaya çıkan Yurtdışı karlar, Geçici Vergi Beyannamesine ve istisnaya tabi tutulur, istisna yoksa vergi mahsubu yapılabilir.

Dar mükellefiyeti olanlar sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançtan vergi ödeyecek olup, Yurtdışındaki işyeri veya daimî temsilci aracılığı ile elde ettikleri gelir, verginin konusuna girmemektedir.

Çalışan, üreten, İş yapanlara, dünyayı küçültürken, işini büyütenlere selam olsun.

Barış ve huzur dolu günler dilerim.

Mahir NAZLIER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

sgk danışmanlığı ankara

sgk teşvikleri ankara

bordrolama ankara

sosyal güvenlik danışmanlığı ankara
yatırım teşvik belgesi ankara
iş kanunu danışmanlığı ankara