MALİ TATİL UYGULAMASI
Mali Tatil temmuz ayının Biri ila Yirmisi arasında uygulanan ,bu tarih aralığındaki Vergi ve SGK konularındaki yükümlülükleri erteleyen, öteleyen biruygulama olup,tatili, istirahatiakıllara getirmemelidir.
Ertelenen, dondurulan, tehir edilen yükümlülükleri ortadan kaldırmaz, sadece son günlere sıkıştırıp geceli gündüzlü çalışma ile yükümlülerini strese sokacağı için Mali müşavirler için 1 Temmuz – 20 Temmuz arası bir tatili ifade etmemektedir.
Peki adı gibi tatil içermeyen bu uygulama neyi ifade etmektedir?
Muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri, Dava açma süreleri mali tatil boyunca işlemeyecek, Müfettişlerce Defter ve belgeler istenemeyecek ve incelenemeyecektir. Mükellef imzaya çağrılamayacak, izaha davet edilemeyecek, bilgi istenemeyecektir.
Mali tatil yasasına göre, gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin, yükümlülükleri mali tatil boyunca işlemeyeceği için yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 7 günlük süre verilecektir.
Mali Tatilin sona erdiği günü izleyen 5 gün içinde biten kanuni ve idari süreler varsa, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılarak kısmen 5 günlük ek süre verilmiş olacaktır.
Oysaki meslek mensuplarının neredeyse vaktinin tamamını alan beyannamelerin son günleri 26 temmuzdur, mali tatilin sona erdiği 20 Temmuz’dan itibaren mali müşavire 5 gün ek süre vermek bahsi geçen ana beyannameler noktasında anlamsız kalmaktadır.
Mali tatile rastlayan ödemelerde 7 gün uzamış olmakla birlikte ödemelerin vadeleri genelde mali tatilin sonrasında olduğundan ödeme ertelemesi de anlamsız kalmaktadır.
Mali tatil döneminde beyannameler verilebilir, iş ve işlemler yapılabilir, sadece zorunluluklar ötelenmektedir.
Adli tatil var neden mali tatil yok bastırmaları sonucu 2007 Yılında yürürlüğe girmiş, hükümet tarafından hediye babında meslek mensuplarına sunulmuş olan, sus payından öte faydası tartışılabilecek bir uygulamadır.
Bir mali müşavir abimizin ifadesiyle, hani bayramda yeğenlere 50-100 harçlık verirsin de daha küçüklere de şeker parası 5-10 verirsin ya,bu tatili şeker parası gibi kabul edebiliriz.
Kamu için çalışırken , kamu çalışanlarına ve hukukçulara tanınan haklardan mahrum olan meslektaşlarım adına mesleğimiz temsilcilerine Epiktetos’unşu sözünü hatırlatırım; sizin gerçekleriniz ve talepleriniz yürekten gelmiyor, dudaklarda doğuyor, işte bu yüzden cılız ve ölüdürler.
Yatırımların en keyiflisi tatillerimizi yapıp gülüp yaşamdan keyif alacağımız güzel tatillerimiz olmasını tüm insanlık için dilerim, sağlıcakla kalın.
Mahir NAZLIER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir