Az Vergi ile Döviz’li Kazanç
İhracat denince genellikle gözlerimizde dolar işaretleri parıldar Yurt dışına satılan malları hatırlarız vehayalimizi bununla sınırlandırırız, Çok güzel Peki Türkiye’den gelişmiş teknolojiler sayesinde Yurt dışına hizmet ihraç edebilirmiyiz? Mesela evimizde otururken, Ya da ofisimizdeyken Londra’da yerleşik İngiliz bir firmanın muhasebe kayıtlarını tutabilirmiyiz?
Filipinler’den Skype üzerinden İngilizce eğitimi alıyoruz, Yaptıracağımız evin projesini hindistan’dan bir mühendise yaptırıyoruz, peki bu ve benzeri işleri biz neden yabancı müşteriler için yapmıyoruz?
Mimarlık, Mühendislik, Tasarım, Yazılım, Tıbbi raporlama, Muhasebe kaydı tutma, Çağrı merkezi ve Veri saklama alanlarında yurt dışına hizmet ihracı çok kolay ve bu alanlarda devlet kazancınızın yarısından vergi almıyor üstelik vergi avantajı için bir izine de gerek yok.Tabi KDV ististası da var…Eğitim , Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Turizmi işi bu indirimden yararlanırken, ilgili bakanlıkların izin ve kontrolünden geçmek gerekiyor, ancak aşılmayacak bir prosedür yok.
Vergi avantajı ve Döviz getirisiyle ; Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcıları ve yazılımcılarının, sanatçıların…. ürün ve eserlerininYurt dışına pazarlanması’da mümkün, Vergiden istisna olarak, hem’de defter bile tutmadan,sadece stopaj kesintisiile…İşin güzel tarafı KDV de yok. Ancak noksansız işlem tesisi ve detaylar için bir mali müşavirden destek almakta fayda var.
Bu işlemlerin ve Vergi avantajlarının yasal dayanağı ise Gelir Vergisi Kanunu 18.Md ve89.md kapsamında 6322 Sayılı kanunun 9.Maddesi. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10 uncu maddesi. Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11/1-a maddesi.
Hizmet ihraç kazançlarının yarısı, fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şartıyla Gelir Vergimizden indirim konusu yapılabilir ve Unutulmamalıdır ki, bu bir hasılat indirimi değil kazanç indirimidir.
Neden olmasın, Hayallerimizde ciddi olduk ta ne zaman gerçekleşmedi? TLde’ki değer kaybı sonrası pek ala bu hizmeti ballı ballı bizden alabilirler, yeterki bizim elimizde dolduracak testilerimiz; yani farkındalığımız ,hazırlığımız ve bağlantılarımız olsun.
Yeni ufuklar için , ummadıklarımızı umar hale gelmek için neler yapmalıyız? Hangi hayalleri kurup, hangilerinin peşine düşmeliyiz? Hayallerimizi desteleyen fırsatlar nedir farkedelim, Düşünmeyi bırakıp, biraz da düşlemeye bakalım.
Mahir NAZLIER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir