Makale Yayınları

Metni sesli dinle.

Part-Time Çalışma ve Tazminatlar

  • 19 Kasım 2024

Part-time ya da kısmi çalışma, tam zamanlı çalışma süresinden daha az saatlerle yapılan bir çalışma biçimidir. Bu çalışma şeklinde kıdem tazminatı, full-time çalışanların kıdem tazminatına oranlanarak hesaplanır. İşçinin işe başladığı tarih ile işten ayrıldığı tarih arasındaki süre esas alınır ve her yıl için bir brüt giydirilmiş(Ek ödemeler dahi) ücret üzerinden hesaplama yapılır. Ayrıca, ay ve güne denk gelen süreler de hesaba katılarak işçiye ödenir.

Bilindiği üzere, tam zamanlı çalışma haftalık 45 saatlik süreyi kapsar. Haftada 6 gün çalışan bir işçi, hafta tatili ücretine de hak kazanır. Eğer işçinin haftalık çalışma süresi 30 saati aşmıyorsa, bu durum part-time çalışma olarak değerlendirilir. Ancak çalışma süresi 30 saati geçerse, işçiye tam ücret ödenir ve SGK'ya tam zamanlı çalışmış gibi bildirilir. Özetle, 20 günden fazla part-time çalışma yapılması mümkün değildir.

Yıllık izinler konusunda ise part-time çalışanlar, tam zamanlı çalışanlarla aynı haklara sahiptir ve en az 14 iş günü izin kullanabilirler. Haftanın belirli günleri ya da saatlerinde çalışan işçiler için ödemeler, günlük ya da saatlik ücret üzerinden hesaplanır. Örneğin, bir işçi haftada her gün 2 saat çalışıyorsa, hafta sonu tatil ücreti veya hakkını da kazanır.

Kıdem tazminatının hesaplanması, part-time veya saatlik çalışanlar için Prim gün sayısı esas alınarak yapılır. Bir yıldan fazla kıdemi olan işçiye, prim gün sayısına göre oranlanmış kıdem tazminatı ödenir.

Diğer Önemli Hususlar:

Kısmi süreli çalışan işçilere fazla mesai yaptırılamaz.

Fesih sırasında ihbar süresi içinde günlük 2 saatlik iş arama izni, prim ödeme gün sayısına orantılı şekilde hesaplanır. Örneğin, ayda 15 gün çalışan bir işçi, bir saatlik iş arama izni kullanabilir.

Part-time çalıştırılan işçiler için mutlaka yazılı bir sözleşme yapılmalıdır Zira SGK’ya eksik gün bildirimi yapılması ancak yasal dayanaklarla mümkündür.

Part-time çalışma, yasal sınırları ve çalışan haklarını açıkça tanımlayan düzenlemelere tabidir. İşverenlerin, bu düzenlemelere uygun hareket ederek hem çalışan haklarını koruması hem de kendi yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi büyük önem taşır.

Mahir NAZLIER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

sgk danışmanlığı ankara

sgk teşvikleri ankara

bordrolama ankara

sosyal güvenlik danışmanlığı ankara
yatırım teşvik belgesi ankara
iş kanunu danışmanlığı ankara