KATMA DEĞER VERGİSİNDE SORUMLULUK
Bir alışverişte fiş, fatura düzenlemeyen işletmeler için Vergi ziyaı cezası ve Usulsüzlük cezaları uygulanmaktadır,öte yandan Fiş, Fatura alması gerekirken, almayan şahıs ve şirketlere bir ceza var mı?
İlave olarak bu durum KDV yönünden de baş ağrıtır mı?
Vergi Usul Kanunu hükümlerince alışveriş sonrası belge almayan kişi ve kurumlara 500 TL den az olmamak üzere,ilgili tutar ya da tutar farkının %10 u kadar özel usulsüzlük cezası kesilebilir.
Peki, KDV Kanunu yönünden dikkat edilmesi gereken sorumluluk halleri nelerdir?
KDV Kanunu 9. Madde kapsamında ''Mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir'' denmektedir.
Fiili ya da kaydi envanter sırasında belgesiz mal bulundurulduğu veya belgesiz hizmet satın alındığının tespiti halinde,bu alışlar nedeniyle ziya uğratılan katma değer vergisi, belgesiz mal bulunduran veya hizmet satın alan mükelleften aranır.
Belgesiz mal bulundurdukları veya hizmet satın aldıkları tespit edilen mükelleflere, bu mal ve hizmetlere ait alış belgelerinin ibrazı için 10 günlük bir süre verilir. Bu süre içinde alış vesikalarının ibraz edilmemesi halinde, belgesi ibraz edilmeyen mal ve hizmetlerin tespit tarihindeki emsal bedeli üzerinden hesaplanan KDV, ilgili mükellef adına re'sen tarh edilir. Bu tarhiyata vergi ziyaı cezası uygulanır.
Ancak belgesiz alınan mal ve hizmetleri satanlara, bu satışlarla ilgili olarak, vergi inceleme raporuna dayanılarak KDV tarhiyatı yapılmış ise,ziya uğratılan vergi ve buna ilişkin ceza ayrıca alıcıdan aranmaz.
Yabancı firmalarca verilen serbest meslek, telif, patent gibi hizmetlerde, bu hizmetlerden yararlananlar,hizmet veren yabancıya ödeme yaparken vergi kesmek ve bu kesintiyi 2 Nolu KDV Beyannamesi ile vergi dairesine ödemek zorundadırlar.
Hizmetin Türkiyede vergilendirilmesi için; hizmetin Türkiye’de yapılması ve ya hizmetten Türkiye'de faydalanılması gerekmektedir,aksi durumdaki hizmet ifaları ile türkiyede yapılmayan teslimler verginin konusuna girmeyecektir.
Sorumluluk sadece vergisel alanda değil her alanda bizimle olsun, Hatta sevgi, saygı ve sorumluluk şeklinde olsun,
Sağlıcakla kalın...
Mahir NAZLIER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir